La Papallona de Sant Pere llençant llaminadures La Papallona de Sant Pere llençant llaminadures La Papallona de Sant Pere La Papallona de Sant Pere

Anecdotari


El 6 de juny de 1992, durant la Festa Major del barri de Sant Pere de Terrassa, va néixer la Papallona de Sant Pere. Un insecte gegantí vingut per fer gaudir una bona estona a grans i petits.

Aquest «bitxo» es caracteritza per ser una de les poques bèsties dels Països Catalans que llença aigua enlloc de foc.

La Papallona va ser donada a l’Associació de Veïns de Sant Pere pel «Pep Ragà» , el seu creador. Aquest va retre homenatge a la senyora Rosa Mora, una persona molt estimada per la seva tasca al barri.

En Pep, va elaborar una bèstia amb forma de papallona reposada sobre un tronc, on s’hi poden distingir roses i mores que fan referència al nom de la nostra amiga.

Posteriorment, demostrant el gran afecte cap aquesta veïna, el barri de Sant Pere va regalar a la ciutat, una plaça on s’hi pot llegir: «Plaça de Rosa Mora».

La Papallona de Sant Pere l’any 1992

L’Associació de Veïns de Sant Pere va cedir la Papallona a un grup de joves engrescats a promoure activitats relacionades amb el barri. El grup estava format per una quinzena de joves de diversos districtes de la ciutat de Terrassa i d’edats compreses entre els 14 i els 20 anys.

Els compromisos d’uns i altres van disminuir les sortides i les activitats de la Papallona de Sant Pere, mantenint, això sí, la seva participació a la cercavila de la Festa Major del barri. Al 2003, després de uns anys de inactivitat, ressorgeix un grup de joves disposats a recuperar la Papallona tot realitzant noves actuacions.
En aquest grup si troben joves del primer grup que va portar la bèstia amb nous i noves joves de diverses edats i procedències, essent alguns, de fora del barri de Sant Pere.

La Papallona és una bestia singular i molt diferent del que és pot veure dintre del món del bestiari festiu català, sorprèn per la seva alçada, originalitat i els seus colors. 

La Bèstia consta de dos parts. El tronc i la papallona. La papallona es munta a sobre del tronc i es fixa ben fort. Si volem fer moure el bitxo, una persona ha de passar dins del tronc com si d’un gegant es tractés. Un cop dins, aquest podrà moure el bitxo, alhora que llença aigua a través d’una petita manega que resta connectada a un dipòsit d’aigua que es pot posar i treure dins del tronc.

 

Fitxa tècnica


Tipus de bèstia: Insecte

Material: Fibra de vidre

Any de construcció: 1992

Pes: 55 Kg

Constructor: Pep Ruiz «Ragà»

Mides: Llargada: 180 cm – Amplada: 117 cm – Alçada: 332 cm

Tracció: Carrega interior 

Llença: Aigua i llaminadures

Punts de llançament: Boca: 1 

Dades de l’entitat


Entitat: Ass. Cultural La Papallona de Sant Pere

Població: Terrassa

Components colla: Que portin i arrosseguin alhora: 1
Altres membres: 3 – Músics: 17

Festes i celebracions que li són pròpies:Festa Major del Barri de Sant Pere de Terrassa, al mes de maig, organitzada íntegrament per La Papallona de Sant Pere.

Contacte: info@lapapallona.cat