El Drac de Granollers

Nascut l’any 1990 a iniciativa de la Colla de Diables de Granollers per commemorar el seu 5è aniversari, està basat en la idea de la colla de fer un drac tricèfal. L’escultor Ramon Aumedes, del taller Sarandaca de Granollers, va dissenyar i construir el drac, que té 12 punts de foc, 4 a cada cap, i és portat per una persona.

A les primeres aparicions, el Drac no estava dotat de cavallet, i per això calia l’ajuda de tres persones per poder rellevar el portador. Anys després, s’hi incorporà un cavallet de fusta.

El Drac de Granollers té dos balls propis, compostos per Lluís Solé, i que són interpretats pels seus músics, que l’acompanyen a totes les sortides i actuacions.

És una peça clau en els correfocs de la festa major de Blancs i Blaus de Granollers, i s’encarrega de finalitzar-los a la plaça de la Porxada en un esclat de foc i música.

Ha viatjat i actuat per tot Catalunya (Lleida, Reus, Barcelona, Figueres, Mataró, la Bisbal d’Empordà, etc.), el País Valencià (Castelló de la Plana i Oliva), les Illes (Palma de Mallorca i Alaró), Andorra i el País Basc (Durango i Santurtzi), tant de dia com de nit. És en la foscor quan és més espectacular i té més personalitat.

Cada any, durant la primera quinzena d’octubre, el Drac de Granollers organitzem la Mostra de Bestiari de Foc (acte consolidat d’interès cultural a Granollers). Durant tot un dia, la ciutat de Granollers s’omple de dracs i bèsties de tota mena vinguts de qualsevol indret de Catalunya, el País Valencià i les Illes,  juntament amb tot el bestiari de Granollers, per transformar la ciutat en la terra del bestiari festiu.

Tipus de bèstia Drac tricèfal
Material Fibra de vidre i polièster ignifugat
Any de construcció 1990
Pes 63Kg
Constructor Ramon Aumedes – (Taller Sarandaca)
Mides Llargada: 283 cm – Amplada: 172 cm – Alçada: 296 cm
Tracció Carrega interior
1 persona
Llença Foc
Punts de llançament 4 en cada cap
Components colla necessaris per fer-lo ballar 24 membres (Portadors, pirotècnics, músics, etc…)

El Drac de Granollers té dos balls propis, compostos per Lluís Solé, i que són interpretats pels seus músics, que l’acompanyen a totes les sortides i actuacions.

Però en fa servir d’altres temes adaptats i arranjats per diversos músics de la colla.


 

Les músiques pròpies:

Ball llarg del Drac de Granollers
 

Ball curt del Drac de Granollers

Partitura original del Ball del Drac de Granollers

 

 


 

Les músiques adaptades:

Ball d’entrada a plaça «Sant Antoni»

Segon ball  «Ball dels Dimonis de Massalfassar» 

Ball de patums «La Presó del Rei de França»

Corbus

  • GRANOLLERS 28/08/15 FESTA MAJOR DE GRANOLLERS 2015 BALL DEL DRAC DE GRANOLLERS
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Desafiant