La Granota de Can Bassa

La Granota de Can Bassa és, probablement, l’element festiu de Granollers amb la història més peculiar.

Construïda el 1995 a mans de Tudi López i Marta Navascue, la funció de la Granota era amenitzar la festa de Sant Joan del Barri de Can Bassa de Granollers.

Per alguna raó, la Granota queda en desús al Centre Cívic del barri fins que un dia, per error, la brigada municipal la trasllada al local de les Colles de Blancs i Blaus, on torna a quedar arraconada fins que al 2010, la colla del Drac de Granollers decideix arreglar-la.

Des del 2010, doncs, la Granota llueix un immens barret de Patum, d’on en surten 7 punts de foc.

També tira aigua del nas i de la boca.

Darrerament la Granota està agafant el protagonisme que havia perdut i comença de nou a fer sortides. Però per Sant Joan torna a casa i és l’encarregada d’encendra la foguera del barri.

La funció de la Granota és fonamental en la colla. És la bèstia que fa de pont pels nois i les noies que deixen el Drac petit i encara no poden entrar en el Drac gran.

Se la pot veure a la Mostra de Bestiari que la colla organitza (octubre) i per Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers (la setmana de l’últim dijous d’agost).

Tipus de bèstia Granota
Material Fibra de vidre
Any de construcció 1995
Pes 80Kg
Constructor Tudi López i Marta Navascue
Mides Llargada: 130 cm – Amplada: 170 cm – Alçada: 220 cm
Tracció Empesa sobre rodes
Llença Foc i aigua
Punts de llançament Foc: 7 al barret – Aigua: 1 a la boca i 2 al nas
Components colla necessaris per fer-lo ballar 24 membres (Portadors, pirotècnics, músics, etc…)

La Granota de Can Bassa no té cap ball propi, però sempre va acompanyada dels músics de la Colla del Ball de Diables de la Sella, que fan retronar els seus tabals per fer-la ballar tant com calgui.


Músics de la Granota de Can Bassa

Músics de la Granota de Can Bassa a la Troca, després de la cercavila de vígila de la diada dels Xics de Granollers (05-11-22)
Músics de la Granota de Can Bassa a la Troca, després de la cercavila de vígila de la diada dels Xics de Granollers (05-11-22)

Les músiques adaptades:

El Toc de la Sella

Alcalde

Corb

Indi

Esquerra